Indelingen

De 6 grootste valkuilen bij het indelen van de badkamer

By april 21, 2017 No Comments
Indelen van de badkamer

De ideale badkamer is natuurlijk heerlijk! Je dag begint en eindigt dan helemaal relaxed. Heeft jouw badkamer nog niet de ideale indeling of wil je graag wat nieuws?
Pak de volgende tips dan zeker mee, zodat je niet in de valkuilen loopt.

 

Valkuil 1: Je blindstaren op de huidige afmeting

Heeft jouw badkamer de gewenste afmetingen of zou hij best wat groter mogen?
Kijk dan of je een wandje kunt verplaatsen of dat je van een andere ruimte wat kunt afsnoepen. Is dat niet mogelijk, dan is het aanleggen van een tweede badkamer misschien een optie.Kijk dus verder dan de huidige situatie en buit de beschikbare ruimte uit.

 

Valkuil 2: Je vastklampen aan de huidige indeling

Is de huidige indeling van je badkamer logisch? Bekijk de badkamer kritisch aan de hand van je wensen. Ook in een nieuwbouw woning hoef je niet klakkeloos de bestaande indeling over te nemen. Sommige nieuwe gezinswoningen hebben een badkamer met maar één wastafel en wordt er nog steeds uitgegaan van een douchegordijn.

Bekijk welke opstelling bij jouw wensen past. Wil je bijvoorbeeld een toilet in de badkamer of is er de mogelijkheid van een apart toilet? Ook de keuze van het sanitair is bepalend voor je indeling. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Enkele, dubbele of … drie of vierdubbele wastafels
  • Losse opbouw wastafels of een compleet meubel
  • Bidet
  • Douche, regen douche, inloop douche
  • Ligbad
  • Medicijnkast
  • Opbergruimte voor handdoeken, verzorgingsproducten of douchespullen

 

Valkuil 3: Oud leidingwerk laten zitten

Ik merk tijdens mijn werk dat veel mensen huiverig zijn om oude water- en elektraleidingen aan te pakken. Dat is niet nodig, vaak is het juist veel veiliger om ze te vervangen.

Tegenwoordig kun je gebruik maken van flexibele slangen voor water en elektra waardoor je overal bij kunt. Om leidingen weg te werken, kan er een voorzetwandje worden gemaakt of een verlaagd plafond worden aangebracht met daarin de verlichting.

 

Let op: Metalen onderdelen moeten geaard zijn en de stopcontacten moeten altijd voorzien zijn van aardedraad.

De badkamer is volgens NEN-normen in zones onderverdeeld. Op de verpakking van verlichting voor de badkamer staan de geschikte zones aangegeven. Zo weet je precies op welke afstand van een waterbron je de lamp mag plaatsen.

 

 

Voorbeeld zones voor een douchekraan

 

 

 

Valkuil 4: Je denkt alleen aan mooie materialen, niet aan de ventilatie

Sfeer is natuurlijk heel belangrijk in de badkamer en daarbij denk je in de eerste plaats vast aan mooie materialen. Minstens zo belangrijk voor het comfort van je badkamer is echter de ventilatie. Met een gemiddelde douchebeurt gebruik je maar liefst 50 liter water. Dit vocht verdwijnt niet allemaal door het doucheputje maar blijft ook hangen in de vorm van waterdamp. Die damp veroorzaakt schimmels.

Met een goede ventilatie moet er schone lucht worden aangevoerd en damp worden afgevoerd. Een raam dat open kan is ideaal, maar in de winter niet zo comfortabel. Badkamers in het midden van de woning hebben bovendien geen raam.

De oplossing in beide gevallen is goede mechanische ventilatie. Veel ventilatiesystemen hebben tegenwoordig naast een timer ook een vochtsensor. Dat is natuurlijk ideaal.

Let op: vergeet bij de aanleg van de badkamer niet te controleren of de kitranden glad zijn en geen scheurtjes of gaten vertonen. Zo verdwijnt water niet achter de randen waar het schimmels of lekkages kan veroorzaken.

 

Valkuil 5: Je moet een offerte meteen ondertekenen

Stel: je wilt je nieuwe badkamer graag bij één leverancier kopen. Je hebt je goed voorbereid, je weet wat je wilt, je hebt de maten van de badkamer met enkele foto’s ter inspiratie bij je en je gaat op pad. Op één dag ga je bij meerdere badkamerleveranciers kijken.

Het is het einde van de middag, je bent moe en je wilt onderhand wel eens klaar zijn met die badkamer. Bij de zoveelste leverancier word je warm ontvangen, je krijgt koffie en lekkers… Nu komt het er op aan. Blijf koel, zet nooit een handtekening onder een offerte, tenzij je echt overtuigd bent van je keuze. Neem de offerte mee naar huis en check de volgende dag of je helemaal blij bent met je keuze.

Let op: als de badkamerleverancier al het materiaal levert en alles installeert, zal hij voor een strakke prijs toch echt in je woning moeten kijken.

 

Valkuil 6: Online shoppen

Online is er veel te vinden waar je blij van wordt. Je kunt dus ook al je sanitair gewoon zelf inkopen tegen strakke prijzen en levertijden. Bedenk wel dat het voelen van materialen en het bekijken van kleuren een stuk makkelijker gaat in een showroom. Wil je online inkopen? Houd dan altijd wat extra dagen aan voor de levering en check de onderdelen zorgvuldig na bezorging.

Wanneer je de badkamer zelf gaat verbouwen en alles zelf installeert, heb je waarschijnlijk een goed idee van de kosten. Huur je een installateur in, dan zijn de kosten veel hoger dan alleen de inkoop van sanitair en vloer- en wandafwerking.

 

Graag meer weten? Klik hier voor een gratis adviesgesprek.

 

 

Ga voor de ideale badkamer!