
Veel woningen hebben een keukenruimte met standaard afmetingen.
Hoe kan je een keuken indelen, zodat deze helemaal aan jouw wensen voldoet?
Jij bepaalt, dus beantwoord gewoonweg de volgende vragen
-
Hoe gebruik je de keuken?
Kook je graag in je eentje of samen met anderen?
Dit bepaalt in grote mate hoe de loopruimte in en om de keuken moet zijn.
-
Wat heb je nodig en wat niet?
Laat je niet verleiden door alles wat je in showrooms ziet, maar beslis wat je echt nodig hebt in de keuken. Daarbij kun je denken aan alle apparatuur zoals het type oven, koel- en vrieskast, de vaatwasser, Quooker, boiler en het koffiezetapparaat. Maar bijvoorbeeld ook of je een enkele of een dubbele spoelbak wilt en hoe je ideale werkblad er uit ziet.
-
Wil je graag een open keuken met een eettafel erbij, of heb je liever een gesloten keuken indeling?
Wellicht moet er een (deel van een) muur weggebroken of juist geplaatst worden.
-
Tel het aantal keukenkastjes
Ga niet alleen maar af op het uiterlijk van een keuken, maar wees praktisch. Heeft de keuken van jouw keuze bijvoorbeeld wel genoeg kastjes? Tel het aantal kastjes in je huidige keuken, is dat genoeg of wil je liever meer, of minder kastjes? Heb je nu nog geen eigen keuken, maak dan een inschatting.
-
Wat moet er in de kastjes opgeborgen worden: heel veel kleine kopjes of grote keukenmachines?
Bekijk wat een handige oplossing is voor jouw keukenspullen. Geef je de voorkeur aan laden, kastjes, planken of een carrousel?
-
Hou je wel van koken?
Als je niet vaak kookt is mijn advies om voor een niet te grote keuken te kiezen en daarvoor mooie materialen te gebruiken. Het geld dat je uitspaart kun je dan uitgeven aan een ruimte waar je wel gelukkig van wordt, de badkamer bijvoorbeeld.
Met de antwoorden op bovenstaande vragen, zie je snel welke opstelling het beste bij je past.
De ruimte om de keuken in te delen
De oorspronkelijke plaats van de keuken hoef je natuurlijk niet aan te houden! Kijk waar jij de keuken wilt hebben en of de grootte van de keuken bevalt.
Zo wilde een klant van mij graag de tuinkamer bij de keuken en de woonkamer betrekken. Hierbij de gekozen verandering:

In dit project is de tuinkamer compleet bij de keuken betrokken.
Extra: Veel voorkomende keuken indelingen
Een logische indeling in de keuken is de driehoek, waarbij koelkast, kookplaat, en gootsteen in een driehoek opgesteld staan. Op deze manier kan je overal snel bij. De driehoek vind je terug in diverse opstellingen.
Recht
De keuken is één rechte lijn. Deze vorm is geschikt voor smalle ruimten, maar ook voor een keuken die je wilt laten overlopen naar de woonkamer. Door deze strakke lange rechte lijn krijg je rust in je interieur.
De rechte keuken is doorgaans de goedkoopste variant (hoe meer hoeken, hoe hoger de prijs). Natuurlijk is de uiteindelijke prijs sterk afhankelijk van de materialen die je kiest.
L-vormig
Dit is een veel voorkomende opstelling, waarbij je de keuken handig afschermt van het woongedeelte en zo meteen de vaat uit het zicht houdt.
Kook eiland
Het kookeiland is ideaal om contact te hebben met anderen tijdens het koken. Het eiland kan voorzien worden van veel opbergruimte en ook van een barretje. Apparaten kun je kwijt tegenover het eiland in een hoge wandkast.
U-vormig
Met een U-vormige keuken ben je omringd door keukenkastjes en heb je veel werkblad. Neem wel genoeg afstand in de U vorm, minimaal 1.10m. Met een kleinere afstand kun je niet met zijn tweeën werken en kunnen de keuken kastjes tegenover elkaar niet tegelijkertijd open.
Parallel
Deze keuken bestaat uit twee delen en komt vaak voor in een jaren ‘30 huis. Zorg voor genoeg ruimte van minimaal 1.10m in het middenpad.
Kan je advies gebruiken voor het indelen van de keuken of voor een keuken op maat?
Klik hier voor een gratis advies gesprek.
Wil je de keuken en ook de woonkamer indelen? Klik hier.
Veel plezier met de ideale indeling van je keuken!