Verbouwadvies

De succesformule van verbouwen zonder stress

By juni 5, 2017 No Comments
Verbouwen zonder stress

Je kent ze vast wel, die griezelverhalen over een verbouwing die rampzalig uitpakt, lekkende leidingen, een aannemer die niet meer op komt dagen of rommel waar geen eind aan lijkt te komen. Een verbouwing kan uitpakken als een rampscenario en veel mensen zien er daarom letterlijk als een huis tegenop. Maar dat is nergens voor nodig, want uit ervaring weet ik: niks leukers dan verbouwen!
Hoe kan je dan verbouwen zonder stress?

Na het begeleiden van vele verbouwingen en en het eigenhandig verbouwen van drie huizen, wil ik graag met je delen hoe je van een verbouwing een succes kan maken.

De succesformule:

Voorbereiding + voorbereiding + nog meer voorbereiding =

verbouwen zonder stress.

Ja makkelijk, denk je misschien, maar wat zijn die voorbereidingen dan?

Vergelijk het met op vakantie gaan. Voordat je je vakantie uitstippelt, check je eerst de bestemming. Je kijkt naar de weersverwachtingen voor die periode, misschien zoek je uit of er iets voor de kinderen te doen is en of de hond mee kan. Je checkt of er genoeg barretjes en restaurants in de buurt zijn.

Hebben ze WiFi op de plek van bestemming? Je neemt kleren mee voor overdag en een andere set voor ’s avonds, een extra trui voor als het koud wordt. Je weegt af of een reisgids, inentingen en reisverzekering nodig zijn. Is je paspoort niet verlopen? Je pakt zonnebrandcrème met en hoge en lage factor in.

Kortom: je bent bezig met de voorbereidingen

En wat doen de meeste mensen als ze gaan verbouwen?

Ze vertellen hun plannen aan de aannemer, wachten de offerte af en hopen dat ze goed hebben gekozen en de prijs en de verbouwing niet tegenvallen. Maar net als een vakantie moet je een verbouwing goed voorbereiden. Als je daarbij de volgende 5 regels aanhoudt gaat het al een stuk makkelijker.

 

  1.  Maak een duidelijk plan en houd je daaraan

Wat ik vaak zie is dat de klant gedurende het verbouwproject steeds meer wensen krijgt. Extra lichtpunten bijvoorbeeld, een extra wandje of toch het hele huis stuken in plaats van een gedeelte. En dit zijn nog maar kleine voorbeelden.

Op zich best logisch want gedurende het project zie je pas goed hoe alles werkelijk wordt. Het gevolg is alleen dat de kosten oplopen en de planning moeilijker gehaald wordt. De elektricien moet toch nog twee keer terugkomen, de stukadoor moet eerst een andere klus afmaken en kan daarna pas het extra gedeelte afmaken enzovoort.

Besluit vooraf dus altijd wat je in elke ruimte wilt.

Wil je toch meer? Bespreek dan eerst met de aannemer welke consequenties dat heeft voor de financiën en de planning. Bedenk dus, voordat je toch een tweede badkamer wilt, wat voor gevolgen dit heeft…

 

  1. Houd altijd, echt altijd, een reserve potje met geld achter de hand

Tijdens de verbouwing heb je dus nog wel eens extra wensen. Het zou jammer zijn als je dan al aan je maximale budget zit. Wat er zich ook voordoet aan ongeplande werkzaamheden, wijk nooit definitief af van je oorspronkelijke plan.

Bij het verbouwen van bestaande huizen (geen nieuwbouw) kunnen er onvoorziene werkzaamheden ontstaan. Niet alles staat op de tekening, wellicht ben je niet de eerste bewoner en weet je niet precies waar al het leidingwerk zit. Misschien zijn er balken verrot of staan alle muren zo scheef dat de uitvoerende partij meer werk heeft.

Een verbouwing van een bestaande woning is ook duurder dan die van een lege nieuwbouw woning, er moet namelijk eerst gesloopt worden. Dat is een hap uit je budget, tenzij je het slopen zelf doet natuurlijk. Verbouwen zonder stress betekent dus een buffertje geld apart hebben staan.

 

  1. Beschrijf per ruimte alles wat er gedaan moet worden

Maak per ruimte een overzichtelijke en duidelijke to do lijst.

Als je bijvoorbeeld tegen een aannemer zegt dat het toilet vernieuwd moet worden, kan aannemer A denken: ik vervang de toiletpot. Aannemer B denkt: de tegels moeten eruit, al het leidingwerk moet worden vervangen, even stuken, opnieuw tegelen, hangend toilet erin, nieuw fonteintje, plafond schilderen.

Door dit soort onduidelijkheden wordt het moeilijk om offertes van aannemers te vergelijken. Beschrijf dus zo goed mogelijk per ruimte wat je van de aannemer wilt.

 

  1. Kies de aannemer die bij jou past

Als je zelf geen aannemer kent, vraag dan aan vrienden, collega’s en kennissen of ze een bedrijf kunnen aanbevelen. Vraag wat goed verliep en wat minder. Hoe was de communicatie?

Ga daarna ook daadwerkelijk kijken in een woning die deze aannemer verbouwd heeft. Het liefste een woning die al een à twee jaar geleden is verbouwd. Als er gebreken waren, zijn die waarschijnlijk al naar boven gekomen.

Houd je van een modern strak interieur, zoek dan naar een verbouwde woning met zo’n interieur. De afwerking is wat je uiteindelijk ziet en die wil je vergelijken.

Verder is een verbouwing stukken relaxter als je weet dat het bouwbedrijf een goede verzekering heeft. Lees altijd de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden.

 

  1. Jij kan de deadline heel strak willen zetten, maar luister naar de aannemer

Wellicht heb je een deadline in gedachten die jou heel goed uitkomt maar die misschien niet haalbaar is.

Je wilt bijvoorbeeld gestuukte geschilderde wanden. Het stukwerk zal toch echt goed droog moeten zijn, voordat het geschilderd kan worden. Bij een te strakke planning kan er wel eens te snel worden geschilderd of zelfs geen voorstrijk worden gebruikt. Hierdoor trekt de verf geheel in de muur of zie je strepen.

De afwerking duurt juist het langst en is het meest zichtbaar. Een beetje pushen is prima, maar forceer het dus niet en bespreek altijd vooraf met de aannemer wat haalbaar is.

 

…Stof en herrie

Helaas, verbouwen zonder stof en zonder herrie dat is me nog nooit gelukt. Dus als je daar niet tegen kan: zorg dat je niet in je woning bent!

Huur een huisje of ga bij vrienden of familie zitten. Máár, bekijk wel minstens om de dag de vorderingen van de verbouwing.

 

Graag meer weten? Klik hier voor een gratis adviesgesprek van een half uur en krijg tips voor jouw persoonlijke situatie hoe jij kan verbouwen zonder stress.

Wil je meteen aan de slag met stappenplan en coaching? Klik dan hier.

 

 

Fijne verbouwing!